Het voordeel van eiken vloeren in huis

2 min read
Eiken Vloeren

Er zijn misschien wel honderden soorten hout op de wereld. Bomen over de hele aarde verspreid zijn er dan ook in alle soorten en maten. Hout heeft unieke eigenschappen, en onderling zijn deze eigenschappen ook weer afwijkend. Eikenhout is met name razend populair in inrichtingen. Meubels worden vaak van eikenhout gemaakt maar eiken vloeren zie je bijvoorbeeld ook steeds vaker. Waarom is eikenhout eigenlijk zo populair voor vloeren? 

Eiken Vloeren

Over het eikenhout

Eikenhout komt van de eikenboom. Je kent ze wellicht wel omdat ze ook eikeltjes produceren, kleine nootjes die je veel in het bos tegenkomt. De eikenboom komt dan ook uit Europa en is veel in ons eigen landje te vinden. Het is een van de meest bekende houtsoorten met unieke eigenschappen. Europees eiken is het traditionele eikenhout dat het meeste wordt gebruikt maar er zijn ook andere soorten. Amerikaans wit eiken is bijvoorbeeld populair dankzij de lichtere kleur. Maar ook Amerikaans rood eiken is bekend, dankzij de zacht roze kleur. Japans eiken is weer een ander type eikenhout dat populair is. 

Stevig en hard

Eiken vloeren zijn niet meer weg te denken uit onze interieurs. Dat komt onder andere door de unieke eigenschappen van dit type hout. Want hoewel eikenhout vrij gemakkelijk te bewerken is, zegt dit niks over de stevigheid. Sterker nog: eikenhout is zeer hard en stevig. Het is daarom bestendig tegen al die schoenen die over de vloer krassen, en al het gewicht dat erop komt te staan. Eikenhouten vloeren kunnen veel hebben. Ze vragen echter wel om specialistisch onderhoud. Regelmatig droog reinigen en af en toe met een vochtige doek is bij een vloer absoluut nodig. 

Goed te bewerken

Eiken vloeren zijn dus erg stevig, maar dat wil niet zeggen dat ze niet flexibel zijn. eikenhout is vrij gemakkelijk te bewerken. Als de vloer zijn beste tijd heeft gehad, kun je er met gemak een stukje vanaf schuren voor een nieuw, fris uiterlijk. 

More Stories