De werking en het behalen van code 95

2 min read
Vrachtwagen

Ben jij al bekend met code 95? Wanneer je als vrachtwagen- of buschauffeur werkzaam bent, is het verplicht om een cursus voor dit certificaat te behalen. Zou je dat niet doen, dan is het niet toegestaan om voor een organisatie te werken als chauffeur. Wel is het toegestaan om privé met een vrachtwagen of busje te rijden, als je dit certificaat niet gehaald hebt. Er zijn verschillende Nederlandse rijscholen die cursussen aanbieden voor het behalen van dit certificaat. Informeer eens bij de rijschool waar je de lessen voor je vrachtwagenrijbewijs gevolgd hebt, of zij deze cursus ook aanbieden. Een voorbeeld van een Nederlandse verkeersschool die cursussen voor dit certificaat aanbiedt is Verkeersschool Wesseldijk.

Code 95

Code 95 geldt voor bijna alle vrachtwagen- en buschauffeurs

In Nederland is het voor bijna alle vrachtwagen- en buschauffeurs verplicht om code 95 te behalen. Niet voor niets wordt dit ook wel de basiskwalificatie genoemd. Het is een aanvulling op de rijlessen die gevolgd worden voor het rijbewijs van vrachtwagen- en buschauffeurs. Er zijn een aantal uitzonderingen op deze regel. Zo hebben de mensen van de brandweer en politie geen certificaat nodig om in een vrachtwagen of busje te mogen rijden. Door de jaren heen kunnen deze uitzonderingen veranderen. Op internet vind je een handige website, met een overzicht van de meest recente uitzonderingen op deze regel.

Verkeersschool Wesseldijk

Na vijf jaar een nieuwe cursus volgen

Nadat je het certificaat voor code 95 behaald hebt, ben je er niet. Na vijf jaar zal je namelijk opnieuw een cursus voor dit certificaat moeten volgen. Iedere keer dat het certificaat gehaald is, zal deze vijf jaar later opnieuw verlopen. Door nascholing te volgen buiten je werk om, kun je de duur van het certificaat met vijf jaar verlengen. Zo voorkom je dat je niet meer als vrachtwagen- of buschauffeur mag werken. Heb jij al een cursus gevolgd om dit certificaat te behalen?